Nicecream – god, hälsosam och sockerfri efterätt

Hej svejs hur har er helg varit? Min har varit toppen och jag har både njutit av min familj, det fina vädret och jag ätit massor med goda saker. Men allra godast var att få avnjuta en skål med riktigt krämig, söt och god nicecream. Jag älskar verkligen att både göra och äta nicecream, för det är så lätt, gott och snabbgjort.

Nicecream är ett perfekt alternativ till andra sötsaker och funkar lika bra till fest som till vardags. Både jag, mannen och barnen äter gärna nicecream både till fredagsmys, smarrigt mellis eller som alternativ till frukostgröten.

Vad är nicecream?

Så vad är egentligen nicecream för något?
Enklast beskrivs det nog som en glassigare smoothie, kall och fastare i konsistensen likt frozen yoghurt men utan att innehålla yoghurt vilket gör den helt mjölkfri. Den är helt sockerfri och innehåller bara naturliga livsmedel och är utan tillsatser, då du själv väljer vad du vill ha i den. Själva namnet nicecream tycker jag passar perfekt, då den helt enkelt är som en ”niceare” glass (icecream). God, kall, söt och krämig – men mycket nyttigare. För att göra nicecream behöver du ha en mixer eller höghastighetsblender som klarar av att mixa frysta/hårda ingredienser.

Vad är innehållet?

Innehållet i nicecream kan variera beroende på vad man är sugen på, men grunden är alltid fryst banan. Enklast är att skiva banan, lägga i påsar eller välförslutna burkar med lock i frysen (helst över natten). När du sedan vill slänga ihop en riktigt god nicecream tar du ut bananen ur frysen några minuter innan du ska börja mixa så de inte är stenhårda. Men viktigt att de inte hinner tina och bli mjuka, 5 minuters vila brukar räcka för bra konsistens.

Sen kan du välja fritt vad du vill att din nicecream ska ha för smak. Ingredienser som bär, frukt, vaniljpulver, kaffe, choklad eller kokos är några livsmedel som passar perfekt som ingredienser i en nicecream.

Recept på nicecream

Här kommer ett recept på nicecream med smaken hallon/vanilj. Prova redan idag!

Du behöver (6 små port):
🔸3 mogna bananer
🔸80 gram färska hallon
🔸80 ml mandel mjölk = 1,8 dl (eller annan växtbaserade mjölk)
🔸1-3 kryddmått vaniljpulver (tex Bourbon) efter egen smak

  1. Skala och skär bananerna i bitar och frys över natten.
  2. Låt de frysta bananerna ligga framme i några minuter. Mixa sedan alla ingredienser i en rejäl blender/matberedare, tills de fått en jämn och tjock konsistens.
  3. Smaka av med mer vaniljpulver om du vill ha mer vaniljsmak.
  4. Servera direkt som den är eller med toppning.
  5. Alternativt frys i en låda i ytterligare 2 h för att få en hårdare konsistens som sorbet, som du kan skopa glasskulor av 🍧

🌟 Det går att använda frysta hallon istället, men minska då något på mängden växtbaserade mjölk för att det inte ska bli för rinnigt.

VIKTIGT INFO:
När du använder frusna bär så se till att de är svenska och ekologiska. Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Då norovirus orsakar vinterkräksjukan ger Livsmedelsverket rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Här kan du läsa med om frysta hallon.
Källa: Livsmedelsverket

Smaklig måltid och berätta gärna i kommentarerna om du ska prova receptet.

/ Hälsningar Coach Melina 💕

2 reaktioner på ”Nicecream – god, hälsosam och sockerfri efterätt”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top