This or That? Medvetna matval

Jämförelse av livsmedel

Få perspektiv på kalori och näringsinnehåll i olika livsmedel.
Inga pekpinnar! Inget rätt eller fel!

Smör vs Färskost

Vad väljer du idag?

10 gram (1 msk) Bregott smör
VS
10 gram (1 msk) Philadelphia Light

Smör på mackan må va jättegott, men man får inte glömma att det är väldigt kaloririkt. Man kan äta 4,5 msk Philadelphia för att uppnå lika många kalorier som 1 msk Bregott.

Smör innehåller även mättat fett, det ”dåliga fettet”, som vi vill äta mindre av för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, övervikt.
Enligt Livsmedelsverket bör endast 1/3 av allt fett vi äter på en dag, komma ifrån mättat fett. Det är ca 20 gram mättat fett per dag för kvinnor. Vilket man redan uppnått om man äter 2 msk smör.

Vill man gå ner i vikt behöver man ligga på kaloriunderskott, och käkar man smöriga mackor flitigt kan man göra justeringar för att minska kaloriintaget.

Exempelvis:

 • Byta smör mot ett kalorisnålare alternativ tex Färskost Light.

 • Halvera mängden smör man brukar ha på smörgåsen.

 • Äta något annat som inte kräver smör på toppen, tex: gröt, frukt, grönsaker, smoothie, chiapudding, yoghurt med toppning.

 • Byta smöret mot en annan hälsosammare fettkälla exempelvis: Mosad avokado, ringla över olivolja eller rapsolja.

Vatten vs Vin

Vad väljer du idag?

1 glas Kranvatten VS 1 glas Vitt vin (2 dl)

Alkohol är den näst energitätaste energikällan och innehåller 7 kcal per gram. (Energitätaste är fett som innehåller 9 kcal per gram).

Här kommer ett par viktiga tips för att öka medvetenheten om alkohol i relation till viktnedgång och viktuppgång :

 1.  Alkohol innehåller mycket kalorier, desto starkare alkoholhalt, desto mer kalorier.

 2. Alkohol innehåller ingen näring utan man dricker tomma kalorier.

 3.  Alkohol är aptitretande, dvs aptiten ökar när man dricker alkohol. Därför blir det lätt en hel del extra kalorier i form av snabbmat och sötsaker när man dricker.

 4. Ingenting förbränns sålänge man har alhohol i blodet, då kroppens och leverns prioritet är att göra sig av med den giftiga alkoholen. Fettförbränningen stängs av och fettet lagras istället i kroppen.

Att ha kunskap om hur mycket kalorier alkohol man dricker innehåller är viktigt om man vill gå ner i vikt eller vara viktstabil. Se därför till att öka din kunskap så att du kan göra medvetna val och dricka alkohol på ett medvetet sätt i framtiden.

Pommes vs Minimorötter

Vad väljer du idag?

Mc Donalds Mellan Pommes
VS
Mc Donalds Minimorötter

Såhär i sommartider hamnar man lätt på snabbmatsställen i brist på tid, valmöjligheter eller tålamod.

Då är det bra att ha en medvetenhet om ungefär hur mycket kalorier livsmedel innehåller. För först när man har kunskap, kan man göra medvetna. Det går alltid att göra justeringar som gör måltiden mindre kalorität och samtidigt mer näringsrik.

TÄNK ATT DU KAN ÄTA 24 PÅSAR MINIMORÖTTER ISTÄLLET FÖR 1 YNKA MELLAN POMMES!

Inte för att någon nog vill äta 24 påsar morötter, men man kanske vill byta pommesen mot morötter och unna sig en glass  efteråt. Eller så vill man ta en liten pommes och lägga till morötterna. Eller så känner man sig jättenöjd med en burgare, minimorötter och mineralvatten.

Valet är alltid ditt! Ibland väljer man:

 • Det mest hälsosamma
 • Iblande det godaste
  och
 • Ibland något därimellan.

Allt handlar i grund och botten om: Balans baby, balans!

Cashewnötter vs Choklad

Vad väljer du idag?

100 g cashewnötter (rostade & saltade)
VS
100 gram Marabou Schweizernöt

Och se där nötterna innehåller mer kalorier och fett än chokladen! Men även om nätterna innehåller mer kalorier, så är det otroligt mycket nyttigare än att chokladen.

Det finns mycket forskning som visar på att dagligt intag av nötter och frön har många hälsofördelar, bla minskad risk för hjärt-och kärlsjukdomar och kroniska sjukdomar. Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012) bör vi varje dag äta ett par matskedar nötter/frön.

MEN KOM IHÅG:
Även nyttiga livsmedel kan innehåller ”mycket” kalorier.
Nötter är nämligen väldigt energitäta, dvs innehåller stor mängd kalorier per gram. Det innebär att även om nötter i sig är väldigt nyttigt, så blir det mycket kalorier om man äter mycket nötter.

Ett vanligt missförstånd är att eftersom nötter är nyttiga och innehåller omättat fett, (det bra fettet), fibrer, protein, mineraler och antioxidanter…. så kan man äta massvis.

Men vill man gå ner i vikt så behöver man ligga på ett kaloriunderskott. Då kan en stor påse nötter ställa till det, även om man ätit hälsosamt och balanserat resten av dagen.

Med andra ord, behöver man ha lite koll på hur kaloririka livsmedel är även om de är nyttiga, för att kunna göra medvetna, hälsosamma val.
Det kan även bli för mycket av det goda.

Cola vs Cola Zero

Vad väljer du idag?

1 Coca-Cola 33 cl
VS
1 Coca-Cola Zero 33 cl

Rätt maffig skillnad kalorimässigt och vill man gå ner i vikt eller hålla sig viktstabil, kan 139 ”onödiga” kcal sätta käppar i hjulen.

Anledningen till att vanlig cola innehåller mer kalorier beror på 35g tillsatt socker, medan cola zero är sötad med sötningsmedel (aspartam & acesulfam k). Sötningsmedel gör produkten söt, men utan att tillföra kalorier.

Om sötningsmedel är skadligt för hälsan är en het debatt som pågått länge och jag anser att var person får sätta sig in i forskningsunderlaget som finns för att skapa sig en egen uppfattning.

Livsmedelsverket går iallafall ut med att det inte finns någon forskning som uppvisar skadlig effekt för hälsan om man intar ett ”måttligt” intag av aspartam.

Däremot kan sötningsmedel påverka vår tarmflora, något som för närvarande beforskas mer ingående.

Jag själv dricker sällan läsk eller sötade drycker. Om jag däremot ska lyxa till det med cola så väljer jag hellre cola zero och ÄTER något riktigt gott (kaloririkt), istället för att dricka massa onödiga kalorier som ändå inte innehåller någon näring.

Avokado vs Donut

Vad väljer du idag?

Se där 1 avokado innehåller faktiskt mer kalorier och fett än 1 donut.

MEN KOM IHÅG: Bara för att ett livsmedel innehåller ”mycket” kalorier betyder det inte att det är onyttigt.

En avokado innehåller ca 90% fett vilket gör den kaloririk. MEN fettet i avokado är ”nyttigt fett” (omättat fett), det fettet vi vill få i oss mer av och som minskar risken för hjärt-och kärlsjukdomar.

Till skillnad från Donuten som innehåller mättat fett och socker, vilket i för stor mängd ökar risken för diabetes, hjärt och kärlsjukdomar, övervikt etc. Förutom detta innehåller avokado:

 • Mer än 20 vitaminer och mineraler som bidrar till hälsa och välmående.
 • Antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler som kan skada cellerna i kroppen.
 • Fibrer som är bra för magen och håller oss mätta längre, vilket minskar småätande och kan leda till viktnedgång.

Med andra ord, man ska inte stirra sig blind på kaloriinehållet, utan fokusera på näringsinnehållet i ett livsmedel för att kunna göra medvetna, hälsosamma val.

Grön smoothie vs Choklad milkshake

Vad väljer du idag?

1 stor grön smoothie 500 ml. (Mango, babyspenat, lättyoghurt 0,5 % fett)
VS
1 stor choklad/jordgubbs milkshake (500 ml).

Jag tror på att man kan äta allt, men inte alltid. För att kunna göra medvetna val om vad vi väljer att äta och när, är det A och O att först veta VAD vi faktiskt äter och dricker.

En milkshake må vara himlen i fluffig flytande form.. Men kanske inte det bästa valet till mellis om man vill vara mätt, pigg, alert, energifylld, orka med dagens arbetsuppgifter, orka träna och vara trevlig utan moodsvings.

Men en milkshake kanske är det enda rätta den där fredagsmysiga kvällen i soffan, eller som firande i bilen på väg hem efter en lång jobbvecka…
Eller inte alls om man vill gå ner i vikt och hålla sig borta ifrån socker och kaloririka livsmedel.

Att välja vad vi stoppar i oss behöver bygga på en medvetenhet om vad vi faktiskt stoppar i oss. Först då kan vi göra medvetna val där mat får vara både livskvalitet och näring,

Havregrynsgröt vs Toast

Vad väljer du idag?

Fullkornshavregrynsgröt (250 gram)
+ 1 dl lättmjölk 0,5% fett + 0,5 dl hallon (26 gram) + 0,5 dl blåbär (35 gram)
VS
1 stor toast med ost och skinka.

Kalorimässigt innehåller båda målen i princip lika många kalorier =230 kcal. Men näringsmässigt är det väldigt stor skillnad på innehållet i de olika målen.

Väljer vi gröten istället för toasten blir resultatet:
Fullkorn istället för vittmjöl vilket:

 • Mättar längre
 • Ger stabilare blodsockerkurva
 • Slipper blodsockerdippar
 • Slipper akut hungerkänsla och irritation/huvudvärk/trötthet som blodsockerdippar leder till

Mer fibrer vilket:

 • Är bra för magen (tarmfunktionen)
 • Minskar småätande (ger större mättnadskänsla)
 • Är bra för tänderna (tuggas mer och ökar salivproduktionen)
 • Bidrar till att hålla blodfettsnivåerna låga

Mindre fett
Bättre fett kvalitet:

 • Fettet i gröten är mer omättat fett vilket är hälsosamt jämfört med toasten där fettet främst är mättat fett ”det onda fettet”

Inget tillsatt socker
Mer Vitaminer

Jag tror på att man kan äta allt, men inte alltid .

Att välja vad vi stoppar i oss behöver bygga på vad vi mår bra av att äta, vilket bränsle vi tankar våra kroppar med för att orka med dagen, kunna vara pigga, glada och kreativa.

Ofta kan vi göra justeringar som förbättrar både vår kostsammansättning, kaloriintag, näringsinnehåll, vitamininnehåll och smak.

Mörk choklad vs Kladdkaka med grädde

Vad väljer du idag?

HÄLSA = BALANS

Mat är både näring och livskvalitet, en balans mellan njutning och disciplin.

Att lära sig kunna njuta av en kladdkaka en dag, och nöja sig med några bitar mörk choklad en annan… Det är att ha lärt sig balansen.

Naturell yoghurt med hallon vs Smaksatt yoghurt

Vad väljer du idag?

Naturell yoghurt 1,5% fett (200 gram) + 1 dl hallon (52 gram)
VS
Hallonyoghurt 2,5 % fett (250 gram)

Det är enkelt att byta ut livsmedel mot andra livsmedel och fortfarande få samma smak (om inte ännu godare). Det som händer i det här fallet är att vi byter smaksatt yoghurt mot fettsnålare naturell yoghurt och tillsätter massor färska bär istället.

Resultatet blir:

 • Mindre kalorier
 • Mindre fett
 • Inget tillsatt socker
 • Mer protein
 • Mer Vitaminer
 • Godare smak

Jag tror på att man kan äta allt, men inte alltid .

Men ofta kan vi göra justeringar som förbättrar både vår kostsammansättning, kaloriintag, näringsinnehåll, vitamininnehåll och smak. Utan att egentligen förändra måltiden, men genom att justera livsmedlen i måltiden.

Kaffe med mjölk vs Caffè latte

Vad väljer du idag?

Stor Kaffe med mjölk (mellanmjölk)
VS
Stor Caffè Latte (standardmjölk)

Vill man gå ner i vikt är det viktigt att välja varifrån man får i sig sina kalorier, för att kunna ligga på kaloriunderskott. Ett första steg kan vara att se till att inte få i sig mycket onödiga kalorier ifrån drycker. 

Men för att det ska vara möjligt krävs först att man är medveten om hur kaloritäta olika livsmedel faktiskt är.

Att byta till en mjölksort med lägre fetthalt går snabbt och enkelt, men kan göra stor skillnad för kaloriintaget.

Äpple vs Muffins

Vad väljer du idag?

Mat är både näring, energi och livskvalitet.

Jag tror på att man kan äta allt, men inte alltid.

Balans baby, balans!

Scroll to Top