Hälsocoachens tips för en mer hälsosam kost

Fast i kostdjungeln? Don't worry!

Hälsosam kost är en viktig del av din hälsa

För mig är hälsosam kost främst lika med varierad kost. Då vet du att du högst sannolikt får den energi och de näringsämnen du behöver. Mina kosttips fokuserar på dig, din kropp och dina behov.

/Hälsningar Coach Melina

Så äter du hälsosam kost

Hur vet man vad man ska äta egentligen? Överallt kryllar det av tips och råd med experter som motsäger varandra. LCHF, GI-kost, periodisk fasta, vegetariskt, veganskt, stenålderskost, medelhavskost, ketos, paleo, 5:2 eller rawfood?

Hela tiden nya upptäckter, nya råd och nya rön. Förvirringen blir stor och det känns svårt att hänga med. Hur ska man egentligen förhålla sig till mat och vad omvärlden signalerar att vi ska äta eller avstå.

Någonstans har vi glömt bort att mat faktiskt är vårt bränsle, våra byggstenar. Vi har glömt att vår kropp signalerar om den mår bra, av bränslet vi tankat den med. Vi letar svaren runt omkring oss när vi är våra egna vandrande facit.

Men om vi istället för att lyssna på alla andra, istället lyssnar på oss själva. Om vi lär oss tolka vår kropps signaler. Då kommer vi att veta precis vad vi ska undvika och vad vi ska äta för att må bra.

 

hälsosam kost så gör du
hälsosam kost som din kropp vill ha

Mat som kroppen vill ha

Det kan ta lite tid att prova sig fram, men det är så vi lär känna oss själva. Att äta och känna efter, hur mår jag egentligen? Känner jag mig pigg eller trött? Hur reagerar min kropp och vad händer med mitt humör? Påverkas min koncentration? Vad händer med min energinivå och min sömn?

Vår kropp vet vad den vill ha, det ligger i vår natur för att överleva. Vi måste bara lära oss lyssna på den igen. Först när vi lyssnar på vår kropp kan vi göra det medvetna valet att  äta det vår kropp vill ha eller det vi vill ha.

Det ena behöver inte alls utesluta det andra.

Men vi kommer ha en medvetenhet om att det ena främjar långvarigt välmående, medan det andra ger tillfällig tillfredsställelse. Den medvetenheten kommer göra det lättare att skapa en vardaglig kostbalans. Där mat får vara både bränsle och njutning.

Att äta det som vår kropp mår bra av kommer nämligen alltid att vinna, över omgivningens föränderliga åsikter.

Gillar du Koststipsen? Dela med en vän!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Vad säger forskningen?

* Hos Livsmedelsverket & Folkhälsomyndigheten kan den som vill hitta rådande nationella rekommendationer för kostsammansättning och näringsintag baserat på den senaste forskningen om mat, hälsa och fysisk aktivitet.

Vetenskaplig Evidens
5/5

Leva hälsosamt

Mindset, kost, träning – en livsstil!

Träna Hälsosamt

Varför känns träning stressande och jobbigt?

Gratisguide

Ladda ner min gratisguide här

Garanti och trygghet för dig som klient

Hälsocoaching online

Flexibelt och möjlighet för dig att få hjälp av mig helt oberoende av var du befinner dig i landet.

Hög Kvalitet

Alla tjänster är framtagna av en Certifierad Kost- och Livssilsrådgivare.

Personlig Anpassning

Tjänsterna skräddarsys efter dina behov.

Säkra Betalningar

Betala tryggt med Kort, Swish eller Faktura.

Scroll to Top