5 Hälsotips som Hälsocoachen använder varje dag

Kolla in dessa hälsotips som kommer få dig att förändra ditt liv och leva hälsosammare, lyckligare och stressfriare redan idag. För jag kommer aldrig sluta prata om vikten att som kvinna våga prioritet sig själv, sin hälsa och sitt välmående. Därför kommer här lite tuff fakta som vi alla behöver höra:

1. Sedan barnsben lär sig flickor att alltid sätta andra människor främst, att vårda, lyssna, trösta och axla. Att dra det tyngsta lasset, ställa upp, finnas till, rodda, fixa och dona.

2. Men vår hälsa är faktiskt den viktigaste, viktigare än alla andras. För om inte vi mår bra, om inte vi funkar… Då funkar ingenting annat heller.

3. Så våga kräva tiden, möjligheten och rätten att ta hand om dig själv – utan dåligt samvete! Och allra viktigast, våga kräva det av dig själv. Sluta sätt dig själv sist eller oroa dig för konsekvenserna av att du inte är 100 % tillgänglig, ansvarstagande och närvarande.

4. För jo, du har 10 minuter eller 20 minuter om dagen att lägga på hälsofrämjande aktiviteter, allt annat är bara ursäkter.. Ursäkter som för varje dag försämrar din hälsa både psykiskt och fysiskt om du tillåter de styra ditt liv.

“Self-care is giving the world the best of you, instead of what’s left of you.”

Katie Reed

Hur lever man hälsosamt?

Det är inte alltid lätt att få till tiden då man ska hinna jobba, ta hand om familj och barn. Man måste handla, städa, tvätta, laga mat, läsa läxor och skjutsa till aktiviteter. Tro mig jag vet! För jag är en heltidsarbetande trebarnsmamma och min tid är lika knapp som din.

Fast jag ser till att ta mig tiden till aktiviteter som kommer att ladda upp mina batterier. För jag vet att om jag inte tar mig tid för min hälsa så kommer jag annars att få betala med ohälsa i framtiden.

Så för att kunna hinna med att prioritera hälsofrämjande aktiviteter, så kan vi behöva prioritera bort andra saker i vår vardag. För vi kan inte trolla fram mer tid, vi måste helt enkelt frigöra tid ur vardagliga scheman.

Det kan innebära att behöva sluta scrolla på mobilen eller att skippa avsnitt av favoritserien mitt i veckan. Kanske behöva dra ner på tid till städning (om man är väldigt pedant). Eller säga nej till att ställa upp för andra, innan man ställt upp för sig själv.

Ett annat tips kan vara att att arbeta eller plugga i block med avsatt tid för pauser. Exempelvis 45 min effektiv arbets/studietid och 15 min pauser. Då kan man pausa för rörelseaktiviteter eller meditation. Att arbeta i block frigör inte bara tid till aktiviteter som främjar hälsa och leder till ett hälsosammare liv. Det gör även själva arbets/studietiden effektivare då man får mer gjort när hjärnan är pigg och skärpt.

Mamma som tränar hemma
Här tränar jag hemma i mitt minigym i sonens rum, medan pastavattnet kokar och barnen tittar på Netflix

Tips på 5 hälsofrämjande aktiviteter

Här nedan kommer tips på 5 olika hälsofrämjande aktiviteter som jag prioriterar i min vardag för att må bra. För jag ser till att varje dag ta mig tid för de olika aktiviteter som jag vet gynnar min hälsa både psykiskt och fysiskt. Faktiskt oavsett hur dagen ser ut eller hur fullspäckat mitt schema är.

Därför brukar jag använda mottot:
Lite är bättre än inget – hellre 15 min träning än ingen träning alls, Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vi tar rörelsepauser och informerar om att lite fysisk aktivitet är bättre än ingen fysiskt aktivitet alls. Likaså kan du byta ut kanelbullen mot en frukt om du är sötsugen, istället för att tänka att du inte ska äta något ”gott” alls. Just för att frukt (och grönsaker) är ett perfekt mellanmål eller fika, där vi enligt Livsmedelsverkets rekommenatationer bör äta minst 500 g frukt/grönt om dagen. Så kom ihåg att en ett balanserat och hälsosamt liv inte uppstår i ett jättekliv, utan små steg flera gånger om dagen, varje dag.

Kolla in mina 5 hälsotips här:

1. Är ute mycket i naturen

Eftersom det är hälsofrämjande att andas frisk luft, finna harmoni, komma i kontakt med min inre röst, gå på ojämn mark och bli mer kreativ.

2. Tränar

Då jag jag vill att min kropp ska vara stark, pigg, frisk och rörlig i många många år framöver.

3. Äter näringsrik mat

Då jag vet att min kropp mår bra av att äta hälsosam mat som ger mig en jämn blodsockerkurva, får mig att orkar med vardagen och håller mig viktstabil.

4. Mediterar

På grund av att meditation gör mig motståndskraftig mot stress, får mig att känna meningsfullhet, finna svar vid motgångar, känna lugn, tacksamhet och lycka.

5. Förlåter mig själv

Jag förlåter mig själv innan jag lägger mig varje kväll, för att kunna vakna nästa dag med ett lätt och lyckligt hjärta, utan krav eller skam för gårdagen. Att förlåta mig själv för saker jag tänkt, gjort eller skulle ha gjort men inte gjort är den högsta formen av selflove enligt mig.

Mamma som mediterar utomhus
Här är jag ute med barnen i skogen där vi bor. Jag tar en paus till att andas in harmoni och andas ut stress och oro. Att meditera och praktisera mindfulness (närvarande i nuet) gör under för både kropps och själ.

Berätta gärna i kommentarerna vad dina bästa hälsotips är eller vilka av mina tips du tar med dig.

/ Hälsningar Coach Melina 💕

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top